Latem zamiast jabłka dodaję do surówki z marchewki inny owoc. Wychodzi soczysta, jak nigdy
Surówki są obowiązkowym dodatkiem do obiadu. Wraz z nimi nasz organizm otrzymuje porcję cennych witamin, soli mineralnych i błonnika. Z tego powodu zawsze powinniśmy znaleźć czas na przyrządzenie surówki. A zwykle nie zajmuje to więcej niż 10-15 minut. Tak też jest z pyszną, soczystą surówką z marchewki. Latem robię ją w nieco innej, bardziej aromatycznej odsłonie.
Jakie dodatki pasują do surówki z marchewki?
Surówka z marchewki jest jedną z najpopularniejszych w naszej kuchni. To dlatego, że marchewkę zawsze mamy w swoich zapasach. By podnieść smak tego dodatku do obiadu, warto go połączyć z innymi składnikami. Zwykle dodajemy do niej starte jabłko, choć niektórzy łączą ją ze śmietaną albo śmietaną i startym chrzanem. Jednak do marchewki doskonale pasuje wiele składników. Z owoców oprócz jabłek są to: ananas, pomarańcze, brzoskwinie, żurawiny, rodzynki. Z warzyw: kapusta, papryka, cebula, ogórek. Do surówki z marchewki warto też dodać: pestki słonecznika, orzechy włoskie, migdały w płatkach czy nasiona chia. Smaku tej surówce dodadzą też: sok z cytryny, ocet jabłkowy, majonez, musztarda, miód, jogurt naturalny.
Jak zrobić surówkę z marchewki i brzoskwini?
Marchewkę na surówkę należy zetrzeć na tarce. Wielkość oczek najlepiej jest dobrać do naszych upodobań i oczekiwań. Jeśli surówka ma być bardziej soczysta, zetrzyjmy marchewkę na mniejszych oczkach. Gdy lubimy chrupiące warzywo, wykorzystajmy duże oczka tarki. A najbardziej uniwersalne będzie starcie marchewki na tarce o średniej wielkości oczkach.
Przepis: Surówka z marchewki i brzoskwini
Soczysty dodatek do obiadu ze startej marchewki i świeżej brzoskwini
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże marchewki
- 1 brzoskwinia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówMarchewki obierz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Brzoskwinię umyj, pokrój ją w niedużą kostkę.
- Doprawianie surówkiMarchewkę wymieszaj z brzoskwinią. Surówkę skrop sokiem z cytryny, oprósz cukrem, solą i pieprzem. Polej olejem, wymieszaj, od razu podawaj.
Do jakich dań pasuje surówka z marchewki?
Surówka z marchewki ma delikatny, lekko słodkawy smak. Dlatego dobrze komponuje się z wieloma daniami obiadowymi. Tu wymienić można np.: dania z drobiu, wieprzowiny i wołowiny, a także ryby i potrawy jarskie. Jednym słowem jest to jedna z bardziej uniwersalnych surówek, a przy okazji nie bije po kieszeni.